Jim Keller a parasit AMD

Incepand cu 18 septembrie 2015, artizanul CPU-urilor AMD a parasit compania. De Jim Keller se leaga cea mai fasta perioada a AMD, incepand cu procesoarele K7 si K8, cu seturile de instructiuni x86-64 care au pus bazele procesoarelor asa cum le stim noi astazi.

Cele mai notabile realizari ale lui Jim Keller sunt legate de AMD, insa tot el este cel care a creat chipurile Apple A4 si A5 sau procesoarele Alpha de la DEC.

In urma procesului de reorganizare a AMD, in 2012, Keller a fost reangajat la divizia CPU a companiei, astfel ca tot de numele lui se leaga si arhitectura “Zen”, o arhitectura cu totul nou fata de structura modulara a arhitecturii Bulldozer. Procesoarele bazate pe arhitectura Zen vor fi disponibile in a doua jumatate a anului 2016.

O data cu anuntul plecarii lui Jim Keller din companie, AMD a reconfirmat ca ciclul de dezvoltare de 4 ani al procesoarelor ramane la fel ca pana acum, iar in fruntea departamentului de CPU interimatul va fi asigurat de Mark Papermaster, al carui rol va fi de a repara eventuale bug-uri ale arhitecturii Zen si de a aduce unele imbunatatiri.

Procesoare AMD Zen

Legat de Jim Keller, avand in vedere trecutul sau in aceasta industrie, intrebarea nu este daca “va reveni?” sau “cand va crea un nou procesor?”, ci “unde va face acestea?”. De asemenea mai este o curiozitate legata de Jim Keller si plecarea lui de la AMD, “oare nu cumva a plecat din cauza faptului ca arthitectura Zen este un esec?”.

Raspunsul la aceasta ultima intrebare il vom afla cu siguranta la anul pe vremea asta.

Tagged under: , , , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: