Comisia Europeana investigheaza Qualcomm

Qualcomm a mai avut de-a face cu Comisia Europeana pentru incalcarea unor patente. Daca atunci ancheta a fost inchisa fara a se lua nici o masura, de data asta lucrurile stau mult mai rau.

De parca nu ar fi de ajuns faptul ca profiturile Qualcomm  sunt in cadere libera, vezi ultimile rezultate financiare, compania din San Diego este anchetata de Comisia Europeana pentru doua capete de acuzare:

  1. oferirea de bonusuri financiare producatorilor de smartphone ce foloseau exclusiv sau aproape exclusiv procesoare Qualcomm in scopul de a bloca accesul competitorilor la acesti producatori
  2. vanzarea de chipuri sub pretul de productie pentru a scoate din joc ceilalti producatori

Investigatia vine dupa ce Qualcomm a fost ani la rand cel mai mare furnizor de chipuri pentru smartphone-urile Android. Uniunea Europeana are anumite indicii ca acest succes ar fi fost obtinut prin practicarea unor preturi foarte mici si concurenta neloiala.

Plangerile legate de pret sunt cel mai greu de dovedit intr-o ancheta anti-concurentiala deoarece producatorul trebuie sa demonstreze ca orice reducere / scadere de pret este urmare a unei competitii loiale si nu sunt incercari interzise de a acapara piata. Faptul ca Uniunea Europeana a anuntat public investigatia denota ca ancheta are o baza solida in acest sens, iar explicatiile Qualcomm nu stau in picioare

Qualcomm spune ca “grijile” Comisiei Europene sunt fara fundament, insa acum 5 luni au fost gasiti vinovati in China pentru brevete anticoncurentiale, fapt ce i-a costat 975 milioane dolari. Daca vor fi gasiti vinovati si de catre Uniunea Europeana, Qualcomm risca o amenda de minim 10% din totalul veniturilor la nivel mondial.

Sursa: reuters.com

Tagged under: , , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: