Apple A9X

Performantele noii tablete iPad Pro au starnit curiozitatea celor de Chipworks care au desfacut tableta pentru a studia chipul Apple A9X. Surpriza nu le-a fost deloc mica atunci cand au vazut ca chipul A9X este de doua ori mai mare decat cel de pe iPhone 6s in principal din cauza spatiului mare ocupat de GPU.

Acest nou GPU a fost declarat ca fiind la fel de performant ca NVIDIA GeForce GT 730M, adica doar putin mai jos decat ceea ce ofera Apple pe laptopurile MacBook Pro, avand 12 clustere si bus de memorie de 128 biti.

Apple A9X chip

Apple a sustinut ca A9X este de doua ori mai performant decat chipul de pe iPad Air 2 si mai rapid decat 80% dintre laptopurile cumparate in ultimul an.

Chipul masoara 147 mm2 si este produs de TSMC folosind o tehnologie pe 16 nm. Curios este faptul ca A9X nu dispune de L3 cache ca in cazul Apple A7 si A8, aceasta lipsa fiind substituita de un L2 cache de 3MB, memorie DDR4 si interfata de 128 biti.

Si atunci apare intrebarea: “Daca iPad Pro are un chip atat de performant de ce nu cumpara oamenii mai multe tablete ca sa le foloseasca in locul laptopurilor si desktopurilor?”. Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: mai intai din cauza pretului, cel mai ieftin iPad Pro costand in jurul a 1000 de Euro, si in al doilea rand din cauza sistemului de oprare iOS care inca nu este prgatit pentru asa ceva.

Sursa: arstechnica.com

Tagged under: , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: