Intel Celeron N2840

Intel Celeron N2840 este un procesor dual-core SoC eficient din punct de vedere energetic fiind intalnit in special pe laptopuri ieftine entry-level.

Procesor Intel CeleronCele doua nuclee ale procesorului au frecventa de baza de 2.16 GHz ina prin intermediul Intel Burst, echivalentul SoC al Intel Turbo Boost. Avand la baza arhitectura Silvermont (22nm) – prima arhitectura cu design out-of-order de la Intel – performanta per nucleu crescand cu 50% fata de procesoarele Intel Atom din generatia anterioara.

Specificatii tehnice Intel Celeron N2840

Seria Intel Celeron
Platforma Bay Trail-M
Cod N2840
Arhitectura Silvermont 22 nm
Frecventa 2.16 – 2.58 Ghz (Intel Burst)
Cache 1MB Level 2
Nuclee / Threads 2 / 2
Consum energie TDP 7.5W
GPU grafic integrat Intel HD Graphics (311 – 792 MHz, 4 EU)
Virtualizare hardware VT-x
Tehnologii DDR3(L)-1333 MHz Dual-Channel memory controller, USB 2.0 / 3.0, Intel Burst, Wireless Display, Quick Sync, Intel 64, DirectX 11.2
Data aparitiei mai 2014

Imbunatatirile se datoareaza atat procesului de productie special folosit (P1271) si a folosirii tranzistorilor 3D Tri-Date, cat si imbunatatirilor arhitecturale: predictor de branch-uri mai bun, bufere marite, decodere mai performante s.a. Alte imbunatatiri aduse de Silvermont sunt reprezentate de suportul pentru instructiunile SSE 4.1 / 4.2, AES-NI, Intel Quick Sync si Wireless Display. In acelasi timp, in arhitectura Silvermont s-a renuntat la Hyper-Threading.

Toate aceste imbunatatiri cumulate fac din Intel Celeron N2840 un procesor mai rapid decat procesoarele din generatia anterioara cu frecventa similara, asa cum este Intel Atom N2850 (Cedarview, 32nm, 2.0 GHz, 1MB cache,  dual-core, Hyper-Threading, 6.6 W). In functie de tipul benchmarkului, N2840 este mai performant decat procesoare mai vechi de tipul Intel Core 2 Duo.

Performanta oferita de Intel Celeron N2840 este suficienta pentru aplicatiile cotidiene (internet, email, ziare, facebook), aplicatii office si multimedia. In aplicatii solicitante procesorul isi atinge repede limitele, dar se pot rula si versiuni mai vechi ale unor aplicatii cu cerinte mai mari: Photoshop, CorelDraw sau AutoCAD.

Punctul slab al acestui procesor este insa placa video integrata. Bazata pe arhitectura Intel Gen7, aceeasi arhitectura folosita si la Intel HD Graphics 4000 de pe procesoarele Ivy Bridge, placa video ofera suport pentru DirectX 11 insa are performante scazute din cauza frecventei mici – maxim 792 MHz – si a doar 4 Execution Units. Jocurile ce pot fi jucate pe laptopurile ieftine cu acest procesor se rezuma la titluri vechi si putin pretentioase si jocurile online.

Intregul chip are un consum maxim de energie de 7.5W (TDP), procesorul fiind intalnit atat pe laptopurile mici de 11 inch cat si pe cele mari de 15 inch.

Dintre laptopurile ce folosesc acest procesor se evidentiaza Lenovo IdeaPad 100 cu display de 14 inch, un laptop nou, aparut anul acesta, avand un pret foarte accesibil. Fara a beneficia de oferta speciale pretul acestui laptop este de maxim 950 Lei.

Laptop ieftin Lenovo IdeaPad 100-14

Tagged under: , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: