Tableta Lenovo Yoga 8 – eleganta si performanta

Tableta Lenovo Yoga 8 B6000 se remarca prin mai multe caracteristici esentiale, cea mai importanta fiind pretul, urmat de performante si in final designul foarte interesant. De fapt, in momentul in care o vezi designul il remarci prima data, apoi te uiti la pret si specificatii tehnice. Dar, daca Yoga 8 B6000 este sau nu o tableta buna ce merita cumparata, vom vedea in randurile urmatoare.

Design si carcasa

Designul tabletei se diferentiaza clar de competitie prin faptul ca este ciudat, in partea de jos, la baza, tableta fiind dotata cu un cilindru ce asigura functionalitati multiple… de unde si numele de Yoga. Faptul ca in acest cilindru se gaseste si acumulatorul de 6000 mAh duce la o grosime a carcasei de la doar 3mm, doar la baza avand 21 mm (cilindrul). Celalate dimensiuni se incadreaza in standardele tabletelor de 8 inch, 224 x 154 mm. Greutatea insa este de 401 grame, cu aproape 100 grame mai grea decat alte tablete cu dimensiuni asemanatoare. Acest lucru se datoreaza in special acumulatorului care este destul de greu.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8 spate

Carcasa este construita integral din plastic argintiu, doar “aripioara” cu functie de stand fiind din aluminiu, si bineinteles butoanele. Spatele carcasei este tratat cu o pelicula cauciucata, ceea ce asigura o buna priza la mana. La fel ca in cazul laptopurilor cu carcasa integral din plastic, si in cazul tabletelor problema rezistentei la apasari ceva mai puternice si torsiune persista. Astfel, apasarile puternice de pe spatele tabletei le vei resimti pe display.

Standul / suportul / “aripioara” din aluminiu este prinsa de tableta prin intermediul unei balamale destul de rigide, pentru a mentine greutatea tabletei atunci cand aceasta va sta in picioare. Pentru a preveni alunecarea pe suprafetele lucioase, in cutie se gasesc doua accesorii din silicon transparent ce se aplica pe stand. Datorita acestei aripioare tableta poate avea 3 pozitii: in picioare, culcata si cu aripioara stransa, pentru a putea fi tinuta comod in mana.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8 fata

Dupa cum se observa, Lenovo Yoga B6000 este o tableta speciala, atat din punct de vedere al designului cat si al modalitatii de a elimina husa cu stand, lucru care nu duce decat la econimisirea banilor ce ar fi trebuit dati pe o asemenea husa. Din proprie experienta va spun ca acel cilindru pe mine ma ajuta atunci cand citesc. Tin tableta mult mai lejer in modul portrait fara sa-mi amorteasca deloc mana, ceea ce pentru un om care caiteste cate 2-3 ore pe seara inseamna foarte mult.

Conectivitate

In ceea ce priveste conexiunile, la fel ca la majoritatea tabletelor de firma, nu prea poti sa spui ca aduce ceva extraordinar, asa cum se poate spune in cazul designului. In general insa, cu exceptia tabletelor ieftine care aduc suplimentar un port mini HDMI, restul tabletelor au aceleasi porturi si conexiuni: un port microUSB 2.0, mufa jack audio, card microSD ce suporta memorii de maxim 64GB si, fiind o tableta cu 3G, un slot pentru cartela SIM. De mentionat ca atat slotul pentru cardul microSD cat si cel pentru cartela SIM sunt positionate in spatele tabletei, sub standul din aluminiu.

Conexiunea Wireless functioneaza excelent (802.11 b/g/n),la fel cea Bluetooth 4.0 si UMTS/3G, la 10 m si cativa pereti distanta fata de router, semnalul fiind bun. Si modulul GPS este bun, gasirea satelitilor realiazandu-se in aroximativ 2 minute.

Camere foto

Camera frontala are o rezolutie de 1.6 MP fiind dedicata in special videoconferintelor. Avand in vedere insa ca Lenovo Yoga B6000 beneficiaza de acel stand iar in cazul unei videoconferinte cu siguranta ca tableta va sta pe birou in picioare (landscape), pozitionarea camerei frontale pe latura mica este oarecum ciudata. Dar acest lucru nu are nici o legatura cu calitatea imaginii care este foarte buna, cu detalii multe si culori excelente.

Tot o pozitionare ciudata are si camera din spate, aceasta fiind situata pe cilindrul metalic. Avand rezolutia de 5MP, imaginile captate sunt si ele destul de clare, luminoase si in culori foarte puternice. In conditii de luminozitate scazuta insa,  imaginile au destul demult zgomot. Filmarea se realizeaza in formatul HD si este de o calitate buna, pastrand insa aceeasi conditie ca luminozitatea sa fie destul de buna.

Sunet

Difuzoarele sunt pozitionate frontal, pe lateralele cilindrului din partea de jos, ceea ce ofera un sunet puternic si mult mai bun decat a altor tablete. Setarile Dolby Digital Plus vor aduce imbunatariri semnificative in calitatea sunetului. Activarea / dezactivarea Dolby se face din zona de notificari Android.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga B6000 setari sunet

Display

Lenovo Yoga 8 B6000 are un display IPS Touchscreen de 8 inch cu o rezolutie de 1280 x 800 pixeli, la fel ca si tabletele Samsung din aceeasi gama de pret. Recunoaste gesturi multitouch cu pana la 10 degete, fiind foarte sensibil si bun.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8 B6000

Luminozitatea ecranului este foarte buna, 465 cd/m2, cu o distributie a luminozitatii pe suprafata ecranulu aproape perfecta, 93%, mult mai buna decat ceea ce ofera alte tablete chiar mai scumpe decat aceasta. Contrastul este de 628:1, de unde rezulta o valoare buna a luminozitatii punctului de negru (0.74 cd/m2 – cu mult mai buna decat Google Nexus 7).

Culorile sunt naturale, deloc suprasaturate, cu nivel de negru foarte bun si calitate foarte buna. Datorita luminozitatii bune a displayului, utilizarea in conditii de exterior este comoda, trebuie doar sa nu o utilizezi direct in razele soarelui, deoarece asa cum banuiesc ca deja stii, displayul este unul de tipul glare.

Fiind un display IPS (In-Plane Switching) unghiurile de vizibilitate sunt excelente, chiar si la unghiuri de peste 80° calitatea culorilor si a contrastului fiind foarte buna, imaginea fiind distinsa perfect.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8 display

Performanta

Procesorul tabletei este un MediaTek MT8389 cu 4 nuclee si frecventa de 1.2 GHz, iar placa video este PowerVR SGX544. Este un procesor SoC (System On Chip) din clasa de mijloc, destul de performant, cu note buna in benchmarkuri: 2953 puncte in 3DMark (2013), 1301 puncte in Geekbench 2 – 32 biti si 3637 puncte in Smartbench 2012.  In toate testele este insa depasita de performantele Google Nexus 7 II cu al sau procesor Snapdragon 4 cu frecventa de  1.5 GHz, insa si pretul acesteia din urma este mai mare.

Performanta generala este decenta atat multitasking, web browsing sau filme HD, toate aplicatiile ruland fluent si fara lag.

In ceea ce priveste jocurile, desi performanta oferita de GPU PowerVR SGX544 nu este extraordinara, toate jocurile din Google Play vor functiona bine, neexistand niciun joc care sa nu poata fi rulat.

Memoria tabletei este de 1GB DDR2, fiind suficienta pentru aplicatiile si jocurile actuale.

Capacitatea de stocare este de 16GB din care proximativ 12.5 GB sunt disponibili pentru utilizator. Capacitatea de stocare poate fi extinsa prin intermediul slotului microSD cu pana la 64GB.

Software

Yoga 8 B6000 vine echipata cu versiunea de Android 4.2.2 cu o interfata customizata de Lenovo cu toate aplicatiile pe ecranul principal, asa cum se gaseste la iPad.

Meniul Preferences este ascuns sub cele 3 puncte din partea dreapta jos. O data apasate, acestea deschid meniul din care se pot realiza diversele customizari ale tabletei. Tragand in jos de bara superioara din interfata Android se gasesc unele shortcut-uri pentru activarea / dezactivarea Wireless, 3G, Bluetooth, GPS, luminozitate, mod avion, rotirea automata sau accesarea setarilor Dolby. De remarcat in aceast meniu sunt diversele setari adaptate special in functie de modul de folosire al tabletei: culcata, in picioare sau in mana, setari ce tin de intensitatea luminoasa si sunet.

Pe langa aplicatiile Google ce vin o data cu Android, Lenovo a mai adaugat si diverse alte aplicatii, cum ar fi: Navigate 6 (soft pentru navigare GPS asemanator cu Google Maps), o aplicatie de management al consumului de energie, Kingston Office sau Norton Security.

Temperaturi

Indiferent de conditiile de utilizare si de aplicatiile rulate, temperatura se va mentine mereu la un nivel bun, maxim 28°C in modul idle si 32.2 ° in Full Load.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8

Acumulator si autonomie

Asa cum am mentionat deja Lenovo Yoga 8 B6000 are un acumulator cu 2 celule si 6000 mAh, ceea ce inseamna o autonomie de peste 6 ore si jumatate in Full Load, dublu fata de competitorii cu pret asemanator. In conditii de utilizare normala, cu un nivel al luminozitatii setat la 150 cd/m2 autonomia atinsa va fi de 17 ore de functionare continua. Mult, mult mai mult decat media de 8 ore oferita de competitie.

Concluzie

Lenovo Yoga 8 este o tableta cu un design interesant si performante decente, avand cateva puncte forte cu care se remarca fata de competitie. Prinipalul atu al tabletei il constituie forma sa speciala, cu cilindrul din partea de jos si stand-ul  din aluminiu ce ofera positibilitatea de a sta in picioare pe masa. Alt punct foarte este repzentat de autonomia foarte buna, aproape dubla fata de cea a concurentei. Nu in ultimul rand displayul este foarte bun, cu unghiuri de vizualizare excelente si luminozitate foarte buna, mai buna decat Nexus 7. Nu in ultimul rand, sunetul este si el foarte calitativ, gratie pozitionarii difuzoarelor in cilindrul de la baza, cilindru ce functioneaza si ca o cutie de rezonanta.

Tableta Lenovo IdeaPad Yoga 8 pozitii functionare

Bineinteles ca tableta are si cateva puncte slabe, dar per ansamblu Lenovo Yoga 8 este o tableta ce merita a fi cumparata, atat datorita performantelor sale bune si designului special, cat si datorita pretului bun, pret cu atat mai bun cu cat in momentul scrierii acestui articol beneficiai de o reducere de 300 de lei.

Pentru cei care doresc o tableta mai mare este disponibila si varianta de 10 inch, in afara dimensiunilor ecranului absolut toate caracteristicle fiind comune: procesor, memorie, software, caracteristici luminozitate si vizibilitate display, design si autonomie cu doar 2 ore mai mica.

Tagged under: , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. Pingback: Samsung Galaxy Tab Pro T325 – calitate, fiabilitate, performanta | iDei

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: