Toshiba Satellite W30DT-A-100 – laptop mic sau tableta de 13 inch?

Toshiba Satellite W30DT-A-100 se doreste a fi o integrare perfecta intre doua dispozitive: un mini laptop si o tableta cu Windows 8. De ce a ales Toshiba aceasta optiune? Simplu. Pe o piata a tabletelor sufocata de Android si iOS sa vinzi tablete cu Windows 8 e o misiune aproape imposibila. Dar combinand tableta cu laptopul si oferind la puratator cel mai nou sistem de operare Microsoft, Toshiba Satellite W30DT-A-100 are o mare sansa, cu atat mai mult cu cat la acelasi pret competitia este ca si inexistenta.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

In realitate acest laptop poate fi considerat o tableta cu dock, deoarece prin simpla apasare a unui buton ecranul lapotpului se desprinde, dispozitivul devenind o tableta de 13 inch. Si de ce sa-ti cumperi un asemenea dispozitiv? Pentru simplul motiv ca vei lucra mereu cu aplicatiile deja cunoscute, le vei avea mereu la tine, cu sau fara tastatura, iar trecerea de la desktop la tableta se face intr-un mod cat se poate de usor.

Carcasa si design

Toshiba Satellite W30DT-A-100 nu este nici un laptop subtire si nici o tableta subtire, insa aici trebuie sa tinem cont si de faptul ca este o tableta de 13.3 inch. Dimensiunile sunt de 331.1 x 14 x 214.95 mm in cazul tabletei si 331.3 x 24.6 x 230 mm in cazul dock-ului, greutatea toatala a celor doua componente fiind de 2.12 Kg, din care tableta cantareste 1 kg.

Tableta este prevazuta cu o banda cauciucata imprejurul displayului, atat pentru a ajuta la tinerea in mana a acesteia cat si pentru a proteja displayul atunci cand este asezata pe masa cu fata in jos. Partea din spate a tabletei (capacul lapotpului) este construita din aluminiu mat, placut la atingere si care da o rezistenta buna.

Baza (dock-ul) este construita integral din material sintetic, argintiu si de buna calitate, foarte placut la atingere si destul de rezistent la apasari. Stabilitatea laptopului este buna, balamaua este destul de rigida incat sa sustina capacul ridicat, in acelasi timp destul de moale pentru a permite o deschidere usoara cu o singura mana si foarte practica, tableta desprinzandu-se foarte usor de dock printr-o simpla apasare de buton.

Designul acestui laptop este unul minimalist si elegant, fiind rezultatul contopirii simplitatii si frumusetii celor doua componente ale lapotpului: tableta (displayul) si dock-ul (tastatura).

Comunicatii si multimedia

Deoarece Toshiba Satellite W30DT-A-100 are touchscreen si pentru a putea face prezentarea acestuia si a displayului unul dupa celalalt voi schimba putin ordinea obisnuita a prezentarii, discutand acum despre conectivitate, spoi despre sunet, ulterior urmand sa fie prezentate tastatura, touchpadul si displayul cu touchscreen.

In ciuda grosimii sale destul de mari Toshiba Satellite W30DT-A-100 dispune de porturi miniaturizate, si asta pentru ca cele mai multe din ele sunt pozitionate pe tableta pentru a fi mereu la indemana inclusiv atunci cand folosesti tableta fara dock.

Pe laterala dreapta a lapotpului se gasesc: butonul de volum, mufa jack combo pentru audio / microfon, iesirea micro HDMI, port micro USB 2.0, card reader micro SDHC – pe tableta, si un port USB 3.0 de dimensiuni normale pe dock. Pe laterala stanga se gaseste doar butonul de power, butonul de reset si mufele de alimentare. Am spus mufele de alimentare pentru ca acestea sunt in numar de doua, una pe tableta si una pe dock.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

In ceea ce priveste conexiunea la internet, aceasta se realizeaza prin intermediul modulului wireless Atheros AR9565 si ofera inclusiv conextivitate Bluetooth 4.0. Interesant este faptul ca modulul wireless este certificat Miracast, tehnologie prin care se poate transmite imaginea de pe laptop pe un Smart TV, Smart Phone  sau invers.

Camera web HD pozitionata in partea din fata este buna atat pentru instantanee fotografice dar si pentru videoconferinte, calitatea generala a capturii fiind buna.

Sunet

Toshiba Satellite W30DT-A-100 dispune de 4 difuzoare: 2 pe tableta si doua pe dock, insa nu sunt active simultan. Atunci cand dockul este atasat functioneaza cele doua difuzoare din interiorul dockului, indreptate cu fata spre baza, iar atunci cand se foloseste in modul tableta sunt active difuzoarele pozitionate pe lateralele tabletei.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Indiferent de difuzoarele active, calitatea sunetului se pastreaza aceeasi, fara nici o urma de bass, relativ puternic si foarte clar. Per ansamblu este un sunet specific tabletelor. Setarile suplimentare din softul driverului sunt absolut necesare pentru a aduce un plus de calitate sunetului.

Tastatura, touchpad si touchscreen

Tastatura de tip chiclet se reamrca prin dimensiunea mare a tastelor (15 x 15 mm) si prin spatiile goale din jurul tastelor sageti. Cursa la apasare este scurta, iar feedback-ul nu este chiar grozav datorita existentei unei usoare senzatii de scris pe burete. Layoutul tastaturii este usor, simplu si aerisit, facil de utilizat, aducand un mare plus comoditatii acestui laptop.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Touchpadul este destul de generos, avand diagonala de 112 mm si este de tipul ClickPad, fara taste fizice pentru click dreapta / stanga. Realizarea acestor operatiuni se face prin apasarea touchpadului in jumatatea inferioara in partea stanga sau dreapta, in functie de operatia dorita. Si in acest caz cursa la apasare este scurta, dar executarea operatiunilor necesita o apasare destul de puternica.

Mai mult ca sigur ca elemenul principal al acestui laptop este touchscreenul, sensibil si rapid in executarea comenzilor, fara delay, astfel incat poti sa atingi pana si cel mai mic icon de pe desktop fara nici o problema.

Display

Avand o rezolutie HD de 1366 x 768 pixeli, displayul IPS produs de LG este de o calitate foarte buna.  Panoul retroiluminat cu LED este de tipul capacitiv, recunoscand pana la 10 atingeri simultane. Luminozitatea este buna, 326 cd/m2, in schimb contrastul este putin cam mic, doar 292:1, ceea ce inseamna ca valoare punctului de negru ca fi cam mare, 1.06 cd/m2 (negrul va fi foarte luminos).

Utilizarea in conditii de exterior este posibila datorita luminozitatii bune a dislayului si datorita senzorului de lumina situat langa camera web, senzor ce va adapta intensitatea luminozitatii displayului in functie de luminozitatea ambientala. Acest senzor poate fi dezactivat, iar luminozitatea se va regla manual la intensitatea dorita. Vei avea parte de reflexii destul de multe, la fel ca la orice alta tableta, insa poti sa lucrezi linistit in conditii de luminozitate puternica.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Fiind un display IPS este clar ca unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, stanga dreapta pana la aproape 90° vei putea sa vezi imaginea de pe ecran in conditii bune. Vizibilitatea pe verticala este excelenta de  jos in sus, aproape fara nici o pierdere a calitatii imaginii. Pe verticala, de sus in jos, calitatea imaginii este buna privita perpendicular, distorsiuni de culoare si contrast aparand abia atunci cand privesti displayul de sus in jos dar din lateral.

In concluzie displayul de pe lapotpul Toshiba Satellite W30DT-A-100 este unul foarte bun, de tipul IPS, cu unghiuri de vizibilitate specifice tabletelor si luminozitate ce pemrite folosirea in conditii de luminozitate puternica.

Performanta

Toshiba a echipat acest laptop / tableta cu procesorul AMD A4-1200 cu frecventa de 1GHz si cache de 1MB, un APU cu consum foarte redus de energie, cu TDP de 3.9W. Acest procesor este competitorul AMD pentru Intel Atom (Clovertrail), procesor special pentru tablete. Sa vorbim de performanta de top cu asemenea procesor este o gluma, in schimb acest procesor face exact ceea ce ar trebui sa faca: sa ruleze fluid sistemul de operare si aplicatiile de baza.

AMD A4-1200 este un SoC (System on Chip) pentru dispozitive mobile, dual-core, ce are la baza arhitectura Jaguar de la AMD. Fata de arhitectura precedenta, Jaguar aduce un spor de performanta de 15% dar si numeroase alre optiuni si instructiuni moderne: SSE pana la versiunea 4.2, AVX, AES s.a. Datorira frecventei de doar 1.0 GHz performanta este modesta, fiind similara mai vechiului AMD C-60.

In teste acest procesor a obtinut 741 puncte in 3DMark 06 si 1689 puncte in Cinebench R10, valori modeste ce pozitioneaza acest procesor peste AMD E-Series E-300 sau Intel Atom Z670 , avand un punctaj dublu fata de acesta din urma si la doar cateva puncte distanta de Intel Core 2 Solo SU3300 si AMD Z-Series Z-60.

Dupa cum lesne se observa acest procesor este indicat pentru aplicatii light, aplicatii cu cerinte hardware minime, cum ar fi cele cotidiene si de office: browsing, email, word, excel s.a. Se descurca bine si in aplicatii multimedia, filme, muzica si chiar jocuri simple nepretentioase. In momentul in care aplicatiile sunt ceva mai solicitante, procesorul isi va atinge foarte redepe limitele, lucru pe care il vei simti in modul in care ruleaza aplicatiile si mai ales in modul in care raspunde touchscreenul.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Placa video este integrata, AMD Radeon HD 8180, este compatibila DirectX 11.1 si are frecventa procesorului grafic de 225MHz si performante similare Intel HD Graphics de pe procesoarele Sandy Bridge si este mult mai bun decat cele de pe procesoarele Intel Atom Clovertrail.. Teoretic cu aceasta placa video poti sa joci destule jocuri, poti sa rulezi inclusiv Adobe Lightroom 4.2 si Adobe Photoshop CS6 (experienta proprie in rularea acestor programe) dar performanta este limitata foarte mult de procesor.

Memoria este de 4GB DDR3L, single channel, cu frecventa de 1600 MHz. Nu se poate face upgrade de memorie, insa este suficienta pentru toate aplicatiile ce pot fi rulate cu acest laptop.

Hard diskul Western Disgital Blue UltraSlim are o capacitate de stocare de 500GB si o grosime de doar 5mm, fata de un HDD de 2.5 inch ce are o grosime de 7mm. Hard diskul este de calitate si ofera performante foarte bune, HD Tune masurand o rata medie de 89.9MB/s, iar CrystalDiskMark 99.68 MB/s. Nici in cazul HDD-ului nu se poate face upgrade.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Emisii de zgomot si sistem de racire

In mod normal tabletele cu Windows au nevoie de racire activa, dar Toshiba Satellite W30DT-A-100, la fel ca tabletele cu proceasoare ARM, nu are nevoie de racire activa datorita procesorului SoC. Asta inseamna ca laptopul este cat se poate de silentios, singurele zgomote auzite fiind cele de la hard disk, dar si acestea vor fi auzite doar daca apropii laptopul / tableta de ureche. Nivelul maxim al zgomotului este de 29.6 dB(A).

Daca laptopurile cu procesoare AMD A8, A6 sau A10 ruleaza la temperaturi cu 20-30 de grade peste cele ale procesoarelor Intel, in cazul acestui laptop procesorul va rula mult mai rece decat cele Intel. Astfel, sistemul de racire pasiv absoarbe foarte bine caldura astfel ca nu vei fi deranjat deloc de temperaturi ridicate ale carcasei.

Laptop Toshiba Satellite W30DT-A-100 Touch Screen

Acumulatori si autonomie

Da, ai citit bine acumulatori, pentru ca Toshiba Satellite W30DT-A-100 are doi acumulatori cu cate doua celule fiecare ceea ce inseamna o autonomie de 7-11 ore in modul laptop. Acumulatorii cu 2 celule au o putere de 23Wh fiecare, ceea ce inseamna peste 7 ore de autonomie la browsing pe web si aproape 11 ore de autonomie in  modul idle.

Acumulatorii pot fi incarcati separat, atat tableta cat si dock-ul avand mufe de alimentare, dar si impreuna atunci cand dispozitivul functioneaza in modul laptop.

  • Display touchscreen IPS cu unghiuri de vizibilitate foarte mari si luminozitate buna
  • Dispozitiv 2 in 1: laptop si tableta
  • Autonomie de 7-11 ore in modul lapotp
  • Laptop foarte silentios
  • Numeroase porturi pentru o tableta
Carcasa
Display
Sunet
Procesor
Memorie
Placa video
Hard disk
Autonomie
Medie
  • Procesor de tableta bun pentru aplicatii office, filme si muzica

Concluzie

Toshiba Satellite W30DT-A-100 nu este un laptop performant pentru jocuri, nu este o tableta extraordinar de subtire si usoara, insa cu siguranta este un dispozitiv mobil foarte bun pentru aplicatii office, pentru urmarit filme, pentru jocuri online sau pentru titluri mai vechi si putin pretentioase, fiind un laptop / tableta de office.

In ciuda faptului ca procesorul nu este unul de top, Toshiba Satellite W30DT-A-100 nu este deloc un dispozitiv neperformant. Datorita consumului mic de energie si autonomiei indelungate  acest dispozitiv este ideal pentru cei ce calatoresc mult si au permanenta nevoie de sistemul de operare Windows si de aplicatiile specifice acestuia. Dock-ul aduce un mare plus datorita acumulatorului suplimentar, a tastaturii destul de comode si a portului USB 3.0 de dimensiuni normale. Displayul IPS este de buna calitate, astfel ca vei putea lucra inclusiv in conditii de exterior cu luminozitate puternica, iar cantitatea de memorie si spatiul de stocare fiind suficiente pentru toate activitatile necesare.

Pretul acestui produs include licenta de Windos 8.

Tagged under: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: