Laptop Toshiba M50D-A-10Z – cea mai accesibila performanta quad-core

Inainte de a incepe as vrea sa va raspund la doua intrebari. Care este cel mai ieftin laptop cu procesor quad-core? Care este cel mai ieftin laptop cu carcasa din aluminiu? La ambele intrebari raspunsul este acelasi: Toshiba Satellite M50D-A-10Z. Dotat cu procesor quad-core AMD de ultima generatie, cu carcasa din aluminiu groasa de 2.1 cm, 4GB DDR3 si HDD de 750GB, acest laptop reprezinta alegerea cea mai buna cand cauti un laptop multimedia la un pret convenabil.

Carcasa si design

Carcasa de la Toshiba M50D-A-10Z se vrea a fi o combinatie intre un laptop office si un ultrabook, fiind subtire (377.5 x 249.5 x 21.3 mm) ca la un ultrabook dar in acelasi timp avand si un aer sobru caracteristic laptopurilor Lenovo pentru birou. Colturile sunt rontunjite discret, fapt ce este pe placul unor utilizatori, altii insa criticand acest lucru… depinde de gusturile fiecaruia.

Laptop Toshiba M50D-A-10Z

Capacul si zona de odihna a mainilor sunt din aluminiu, tastatura si rama displayului fiind din plastic negru. Amprentele si murdaria vor fi vizibile in special in zona ramei ecranului, zonele acoperite cu aluminiu fiind mai bine protejate.

Din punct de vedere al robustetei trebuie scos in evidenta ca in ciuda grosimii sale reduse, Toshiba M50D-A-10Z rezista bine la apasari puternice, torsiuni si flexari, nu se aud zgomote ciudate in timpul apasarii iar stabilitatea este buna. Balamalele sunt bune, capacul fiind mentinut ferm pe pozitie in momentul in care este deschis, inclusiv la utilizari mai energice. Dovada a calitatii balamalelor folosite este si faptul ca acestea permit deschiderea laptopului cu o singura mana, devenind din ce in ce mai dure pe masura ce capacul este ridicat.

Tastatura si touchpad

Tastatura este de tip chiclet, cu taste mari, spatiu de 4mm intre ele si layout foarte asemanator unei tastaturi desktop, inclusiv in zona tastelor numerice dedicate unde tasta “0” este dubla. Tastele au cursa scurta, caracteristica tastaturilor chiclet, iar feedbackul la apasare este unul foarte bun. Pe langa comoditatea in utilizare, o caracteristica importanta a tastaturii o constituie silentiozitatea.

Touchpadul dispune de o suprafata texturata, usor catifelata si putin rugoasa, fiind de tipul clickpad cu tastele click stanga / dreapta integrate. Existenta si delimitarea acestor taste este marcata printr-o linie alba. Apasarea touchpadului in cele doua colturi din partea de jos este placuta, nu opune rezistenta extraordinar de mare la apasare, iar raspunsul sonor si tactil oferit la executarea comenzii este bun. Touchpadul suporta foarte bine gesturile multitouch cu pana la 3 degete, gratie sensibilitatii sale mari si a suprafetei generoase.

Cel ami ieftin laptop cu procesor quad-core

Conectivitate si multimedia

Din punct de vedere al conectivitatii nu avem nimic ce sa-i reprosam laptopului Toshiba Satellite M50D-A-10Z, acesta dispunand incluisv de conexiune Bluetooth si port USB 3.0 cu functia sleep-and-charge.

Astfel, pe laterala dreapta a laptopului se gasesc doua porturi USB 3.0, din care unul cu functia mai sus amintita de incarcare a dispozitivelor mobile chiar si atunci cand lapotpul este inchis, iesirea HDMI si mufa RJ45 pentru conectarea cablului de internet.

Laterala stanga dispune de card reader, mufa jack combo audio si microfon, un port USB 2.0 si mufa de alimentare.

Faptul ca este un laptop subtire, asemeni unui Ultrabook atrage dupa sine o serie de lipsuri in ceea ce priveste iesirea VGA si unitatea optica DVD RW. Acestea insa nu au fost puse din cauza ca grosimea nu permitea acest lucru, motiv pentru care ele lipsesc si la ultrabookuri. Daca se doreste conectarea unui videoproiector la acest laptop se pot folosi cabluri adaptoare HDMI – VGA, iar in cazul unitatii optice se poate folosi una externa ce se conecteaza prin USB. Oricum insa, Windows-ul se va instala mult mai repede daca vei folosi un stick USB.

Laptop Toshiba M50D-A-10Z

Conexiunea la internet se poate face si Wireless, laptopul oferind conectivitate 802.11 b/g/n de foarte buna calitate, inclusiv conectivitate Bluetooth 4.0 + LE. Semnalul wireless este peste media generala a laptopurilor, la 5 distanta si doi pereti semnalul captat fiind maxim.

Camera web are rezolutie HD, iamginile captate fiind bune in conditii normale de lumina si cu foarte mult zgomot atunci cand lumina nu este suficienta. Microfonul incorporat in schimb este foarte bun, calitatea convorbirilor fiind una foarte buna.

Sunet

Difuzoarele de pe Toshiba M50D-A-10Z sunt pojzitionate altfel decat la majoritatea laptopurilor, acestea fiind orientate in jos, astfel ca suportul de sub laptop are rol de  suprafata de reflexie a sunetului. Cu toate acestea sunetul este clar si placut, de multe ori setarile din meniul DTS Sound nefiind necesare (cu exceptia celor privitoare la bass). In ciuda faptului ca bass-ul nu este prezent, sunetul ramane unul de calitate, clar si foarte placut, in mare parte si datorita lipsei sunetului metalic caracteristic laptopurilor ieftine.

Display

Toshiba M50D-A-10Z este dotat cu un display LCD LED cu diagonala de 15.6 inch, rezolutie de 1366 x 768 pixeli si este de tipul TruBrite, adica glossy. Luminozitatea displayului este destul de buna, 210 cd/m2 cu o distributie de 86% pe suprafata ecranului. Contrastul insa este mic, 239:1, fapt ce atrage dupa sine si o calitate mai slaba a reproducerii liniilor textului, literele si cifrele aparand putin zimtate. Impactul contrastului slab se reflecta si in valoarea luminozitatii punctului de negru, acesta fiind de 0.94 cd/m2 (valoarea trebuie sa fie cat mai apropiata de 0) . Asta duce la o spalacire a culorilor, acestea nemaifiind vii si naturale, toate avand o tenta de albastru.

Utilizarea in conditii de exterior este destul de dificila datorita reflexiilor puternice, insa cu o pozitionare strategica la umbra  poti sa folosesti lapotpul in conditii de exterior. Unghiurile de vizibilitate sunt cele caracteristice unui laptop ieftin, acceptabile pe orizontala si foarte proaste pe verticala. Pe verticala insa reglarea unghiurilor se face foarte usor, prin simpla inclinare a capacului.

Laptop Toshiba M50D-A-10Z

Per ansamblu displayul se incadreaza in media laptopurilior ieftine si in tendinta generala a lapotpurilor cu raport performanta / pret foarte buna, unde displayului i se acorda cea mai mica atentie (a se vedea laptopurile cu procesoare Intel i7 si pret de pana in 3000 de lei unde displayul este cel mai sensibil punct al laptopului).

Performanta

Toshiba Satellite M50D-A-10Z este echipat cu un procesor quad-core, AMD A6-5200 cu frecventa de 2.0GHz si cache de 2MB. Acesta este un asa-numit APU (Accelerating Processing Unit) ce combina CPU si GPU intr-o singura arhitectura, asemeni procesoarelor Intel de noua generatie.

A6-5200 este un procesor quad-core performant, bazat pe cea mai noua arhitectura de la AMD, Jaguar, fiind produs pe 28nm. Fata de mai vechea arhitectura, Bobcat (procesoarele model E), noua arhitectura aduce imbunatatiri semnifficative in ceea ce priveste consumul de energie (TDP 25W) si performanta, procesoarele Jaguar beneficiind de aproximativ +15% performanta, la care se adauga numeroase extensii moderne ca SSE 4.2, AVX sau AES. Aceste imbunatatiri de performanta fac ca acest procesor sa se situeze pe acelasi nivel cu Intel Core i3-3227U (Haswell, 1.9 GHz) sau Intel Core i3 350M, dar fata de acestea prezinta avantajul a 4 nuclee fizice.

A6-5200 a obtinut in 3DMark 06 un punctaj maxim de 2693 puncte, iar in Cinebench R10 a obtinut 6697 puncte, punctaje mai mari decat Intel Core i3 330M sau Intel Core i5 3339Y, dar mai mici decat AMD A8-5550M (care se gaseste pe laptopul Asus X550DP).

Laptop ieftin quad-core Toshiba M50D-A-10Z

Placa video a acestui laptop este una inclusa fiind de tipul AMD Radeon HD 8400 cu GPU cu frecventa de 600 MHz bazat pe arhitectura GCN (Graphics Core Next) si are un bus de memorie de 128 biti. Memoria folosita este luata din memoria DDR3 instalata pe laptop (maxim 1.75 GB memorie luata de catre placa video). Din punct de vedere al performantelor aceasta placa video se situeaza pe acelasi nicel cu AMD Radeon HD 6490M sau Intel HD Graphics 4000, astfel ca vei putea rula inclusiv jocuri noi sau aplicatii pretentioase. Bineteles ca jocurile noi foarte solicitante nu vor putea fi jucate nici macar la detalii low, dar sa nu uitam ca Toshiba M50D-A-10Z nu este un lapotp de gaming ci un lapotp ieftin multimedia.

Memoria standard instalata este de 4GB DDR3 cu frecventa de 1333 MHz, insa foarte imbucurator este faptul ca memoria maxima ce poate fi instalata este de 16GB. Lapotpul dispune de 2 sloturi de memorie, unul fiind deja ocupat cu 4GB asa ca upgradeul recomandat este cu inca un modul de 4GB DDR3 1333 MHz.

Atentie la procedura de upgrade deoarece laptopul nu este dotat pe spate cu spatiu de acces la memorie si HDD, fiind necesara desfacerea intregului laptop pentru a pune cei 4GB de memorie. Daca nu ati mai facut acest lucru este recomandabil sa va adresati unui service specializat, costurile fiind undeva in jur de 20 – 30 lei.

Hard diskul este unul foarte spatios, oferind 750GB pentru stocarea datelor si este de tipul clasic (mecanic) cu 5400 rpm. Este un HDD Toshiba destul de rapid, care in CrystalDiskMark a obtinut o medie la scriere – citire  de 112MB/s. E adevarat ca nu se poate compara cu un SSD, dar un upgrade la un SSD performant nu-si are rostul la laptopurile ieftine.

Laptop Toshiba M50D-A-10Z

Emisii de zgomot si sistem de racire

In modul idle laptopul este tacut in cea mai mare parte a timpului, de cele mai multe ori neputand fi auzit. Nivelul de zgomot incepe sa creasca o data cu utilizarea, crescand intai la 35.1 dBA la o utilizare medie si ajungand pana la 42.1 – 43.4 dBA in cazul unei suprasolicitari indelungate. Asa cum se observa Toshiba M50D-A-10Z nu este chiar cel mai silentios laptop in cazul suprasolicitarilor, dar acesta este un semn al faptului ca sistemul de racire functioneaza din plin.

Pentru o racire buna este recomandat ca laptopul sa nu fie utilizat pe pat, patura, perna, genunchi sau sa i se obtureze gura de ventilare. Este un laptop sensibil la caldura care nu te va supara cu temperaturi ridicate daca vei urma aceste recomandari.

Acumulator si autonomie

Acumulatorul este unul mic, cu doar 3 celule, fapt ce influenteaza pozitiv greutatea lapotpului, acesta cantarind doar 2.2 Kg. In modul idle Toshiba Satellite M50D-A-10Z va rezista cu putin peste 9 ore, iar la o utilizare normala, cu WiFi pornit autonomia va fi in jur de 4 ore.

  • Procesor quad-core AMD A6-5200, 2.0 GHz
  • Carcasa robusta din aluminiu
  • Laptop subtire cu aspect de ultrabook
  • Tastatura si touchpad foarte comode
  • 16GB memorie maxima ce poate fi instalata
  • Hard disk rapid cu viteze bune de scriere si citire
  • Cel mai ieftin laptop cu procesor quad-core
Carcasa
Display
Sunet
Procesor
Memorie
Placa video
Hard disk
Autonomie
Medie
  • Display entry level cu contrast redus
  • Lipsa unitatii optice DVD RW si a iesirii VGA

Concluzie

Toshiba Satellite M50D-A-10Z reprezinta o alegere inspirata atat pentru un laptop de birou, fiind elegant si avand un aspect de ultrabook, dar si pentru un laptop multimedia si jocuri ocazionale. Achizitionand acest laptop te vei bucura de un laptop cu aspect de ultrabook, de o tastatura si un touchpad foarte bune, ideale pentru munca de birou, de un procesor quad-core performant cu frecventa de 2.0 GHz, de o memorie maxima de 16GB, ceea ce nu mai ofera niciun laptop la aceeasi bani.

Pe siteul Toshiba nu se gasesc drivere decat pentru Windows 8, utilizarea acestui sistem de operare va deveni o placere dupa cateva zile de lucru cu noua interfata Metro. Daca insa avei dori sa instalezi Windows 7 sa stii ca poti utiliza mare parte din driverele de Windows 8, iar pentru placa video trebuie descarcata varianta beta de Catalyst de pe siteul AMD, la fel si driverul pentru chipset, iar driverul pentru placa de retea trebuie descarcat de pe siteul Realtek.  Trebuie avut in vedere ca in Windows 7 nu vei beneficia de unele programe utilitare speciale ale lapotpului (nimic fara de care laptopul nu poate functiona).

Tagged under: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. Pingback: Laptop Asus X551MA-SX019D – quad-core mai ieftin nu se poate! | iDei

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: