Laptop HP Pavilion 15 – multimedia si jocuri la pret convenabil

Se ia laptopul HP Pavilion 17, i se reduc dimensiunile si astfel se obtine laptopul HP Pavilion 15. In acest moment sunt doua versiuni de ale acestui laptop HP, diferite ca performante si pret, dar ambele cu procesoare de ultima generatie, Intel Haswell si cu placa video dedicata.

Cele doua versiuni ale laptopului sunt identice la exterior , diferentele aparand la procesor, placa video, capacitatea memoriei si a hard diskului, bineinteles ca versiunea mai scumpa avand componentele mai performante.
Laptop HP Pavilion 15-n001sq

HP Pavilion 15-n001sq

Procesor: Intel Core i5 4200U, 1.6GHz, cache 3MB, Haswell
Display: 15.6 inch, BrightView HD, 1366 x 768 pixeli
Memorie: 6GB DDR3 1600 MHz
HDD: 750GB 5400rpm
Placa video dedicata AMD Radeon HD 8670M cu 1GB memorie
3 porturi USB, HDMI, VGA, audio, microfon, retea, camera web HD, wireless, bluetooth
Acumulator 4 celule Li Ion, autonomie 4 ore
Dimensiuni: 86 x 22.6 – 32 x 258 mm
Greutate: 2.28 Kg
Culoare: argintiu – negru

Vezi oferta de pret

HP Pavilion 15-n003sq

Procesor: Intel Core i7 4500U, 2.0GHz, cache 4MB, Haswell
Display: 15.6 inch, BrightView HD, 1366 x 768 pixeli
Memorie: 8GB DDR3 1600 MHz
HDD: 1TB 5400rpm
Placa video dedicata nVidia GeForce GT 740M cu 2GB memorie
3 porturi USB, HDMI, VGA, audio, microfon, retea, camera web HD, wireless, bluetooth
Acumulator 4 celule Li Ion, autonomie 4 ore
Dimensiuni: 86 x 22.6 – 32 x 258 mm
Greutate: 2.28 Kg
Culoare: argintiu – negru

Vezi oferta de pret

Design si carcasa

HP Pavilion 15 pastreaza acelasi design rafinat ca in cazul versiunii  de 17 inch, cu colturi rotunjite si marginit tesite, lasand o impresie buna atat la exterior cat si la interior. O nota aparte o aduce carcasa din plastic lucios, foarte bun prieten cu amprentele, asta in ciuda modelului cu puncte. Aceeasi combinatie de culori cu care mergi la sigur: argintiu si negru.

Dimensiunile sunt cele normale pentru un laptop de 15 inch 386 x 22.6 – 32 x 258 mm, HP Pavilion 15 remarcandu-se in schimb prin greutatea sa redusa (2.28 Kg) ceea ce-l face usor de transportat. Stabilitatea este buna, balamalele ce sustin capacul fiind destul de rigide fapt ce duce la imposibilitatea deschiderii acestui laptop cu o singura mana. Capacul laptopului rezista destul de bine inclusiv la apasari mai puternice, lucru valabil si pentru tastatura.

Per ansamblu laptopul se prezinta bine, fiind destul de solid chiar daca este facut doar din plastic. Calitatea imbinarilor nu poate fi pusa la indoiala, materialele si calitatea acestora fiind buna.

Laptop HP Pavilion 15

Tastatura si touchpad

Tastatura de tip chiclet (insula) pastreaza si ea aceleasi linii ca la modelul de 17 inch, avand tastatura numerica dedicata si taste de dimensiuni normale cu exceptia sagetilor sus / jos. Experienta la tastare depinde de utilizator, cursa la apasare fiind scurta iar momentul de final nefiind foarte bine simtit, fiind si o tastatura foarte silentioasa. Soliditatea in partea centrala a tastaturii este surprinzator de buna, fapt ce mai sterge din impresia de ieftin lasata de plasticul tastelor.

Touchpadul de la Synpatics prezinta o suprafata texturata cu acelasi model cu puncte foarte placuta la atingere. Suprafata sa cu dimensiuni de 107 x 50 mm este indeajuns de mare chiar si pentru gesturile multitouch cu 3 degete. Butoanele click stanga / dreapta au cursa scurta si precisa.

Conectivitate si multimedia

Laptopurile HP sunt de obicei foarte bine dotate in ceea ce priveste conexiunile dar, cum a fost si cazul modelului de 17 inch, si in acest  caz numarul de porturi USB este cam mic: 1 x USB 2.0 si 2 x USB 3.0. Un avantaj il reprezinta pozitionarea foarte buna a acestora, portul USB 2.0 fiind situat in dreapta (de obicei ocupat cu maus), iar porturile USB 3.0 gasindu-se in stanga.

Pe latura dreapta, alaturi de portul USB 2.0 se mai gasesc uitatea optica DVD RW, Kensington Lock, conexiunea la internet prin cablu si alimentarea. Pe latura stanga se gasesc card readerul, mufa combo jack (audio si microfon), cele doua porturi USB 3.0, iesire HDMI si VGA.

Camera web HP TrueVision HD isi face treaba in mod decenet, imaginile captate fiind totusi destul de zgomotoase la lumina scazuta. Bineinteles ca exista conectivitate Wireless 802.11 b/g/n  si Bluetooth v4.0.

Laptop HP Pavilion 15-n001sq

Sunet

Cele doua difuzoare asezate in spatele grilei de deasupra tastaturii ofera un sunet placut, clar, in care se poate simti prezenta bass-ului. Pentru o experienta multimedia desavarsita este necesara conectarea unui dispozitiv extern.

Display

Daca in cazul modelului de 17 inch displayul merita laudat datorita rezolutiei HD+ si a faptului ca este anti-reflective, in cazul modelelor HP Pavilion 15 acest lucru nu mai este valabil. Displayul TN de la LG ofera o rezolutie de doar 1366 x 768 pixeli (HD) si este de tipul BrightView… adica lucios. Culorile sunt vii, luminoase si foarte placute ochiului, textul se citeste foarte bine in ciuda luminozitatii de 216 cd/m2, dar asta se datoreaza contrastului excelent de 615:1 (nu multe laptopuri se pot lauda cu un contrast atat de mare). Distribuirea luminozitatii este de 87% iar luminozitatea punctului de negru de 0.34 cd/m2. Asta arata ca desi displayul nu este unul de top, el este calitativ, oferind unghiuri de vizualizare bune.

Laptop HP Pavilion 15 display

Utilizarea in conditii de luminozitate puternica (exterior) este problematica, reflexiile fiind omniprezente din cauza luminozitatii reduse.

Performante

Modelul HP Pavilion 15-n001sq vine dotat cu un procesor Intel Core i5 – 4200U cu frecventa de baza de 1.6 GHz. Bazat pe arhitectura Haswell, acest procesor are ca principala caracteristica consumul redus de energie (fapt sugerat si de litera “U” din codul modelului). Prin Hyperthreading cele soua nuclee ale procesorului suporta cate 2 fire de executie simultane, dapt ce duce la o utilizare mai buna a procesorului si la performante mai bune. Frecventa de baza de 1.6 GHz va creste in mod dinamic datorita tehnologiei Intel Turbo Boost pana la 2.6 GHz pentru 1 nucleu activ si 2.3 GHz pentru ambele nuclee active.

Avand un TDP (Thermal Design Power) de doar 15W este clar ca cifrele obtinute in benchmarkuri nu sunt extraordinare, insa avand in vedere imbunatatirile adusei noii arhitecturi de la Intel acestea ar trebui sa fie unele decente: 3117 puncte in 3DMark 06 si 10041 puncte in Cinebench R10. Astfel, acest procesor se stitueaza din punct de vedere al performantelor peste Intel Core i5 – 2415M si foarte aproape de Intel Core i7 620M.

Stiu ca ai avut retineri cand ai citit ca procesorul este de tipul ULV (Ultra Low Voltage) dar iata ca poti sa jaci si jocuri noi, sa lucrezi in programe solicitante si sa-ti indeplinesti taskurile zilnice fara nici o problema.

Intel HD Graphics 4400 este placa video integrata,avand procesorul la o frecventa de 200 – 1000 MHz (prin Turbo Boost) oferind peformante superioare fata de modelele Ivy Bridge, HD 4000. Automat, in functie de solicitari sau manual, dupa cum doreste utilizatorul, intra in functiune placa video dedicata, AMD Radeon HD 8670M cu 1GB memorie DDR3 cu bus pe 64 biti. Este aceeasi paca video ca la modelul pe 17 inch, o placa video cu performante bune in ciuda celor 64 de biti, placa video care se descurca onorabil inclusiv in jocuri noi (logic ca nu la detalii maxime).

Memoria standard instalata pe acest laptop este de 6GB DDR3, cantitatea maxima de memorie suportatat fiind de 8GB pe 2 sloturi de memorie. In mod normal nu vei avea nevoie de upgrade in cazul memoriei, aceasta fiind suficienta pentru multitasking solicitant.

Stocarea se face pe un HDD mecanic cu capacitate de 750GB si 5400 rpm cu rate medii de transfer de 87.3 MB/s (valori foarte bune).

Laptopul HP Pavilion 15-n003sq vine echipat cu un procesor mai puternic, bazat tot pe arhitectura Haswell. Intel Core i7 – 4500U este si el un procesor cu consum scazut de energie dar ofera performante mai bune decat precedetul avand frecventa de baza de 2GHz si un cache de 4MB. Litera “U” din terminatie indica faptul ca acest procesor este de tipul ULV si nu este quad-core. Beneficiaza de tehnologiile de top de la Intel, Hyperthreading si Turbo Boost, astfel ca frecventa va creste in mod dinamic ajungand pana la 3.0GHz pentru 1 nucleu activ si 2.7GHz pentru ambele nuclee active.

In 3DMark 06 acest procesor a obtinut un punctaj maxim de 3610 puncte, iar in Cinebench R10 un maxim de 11508 puncte, valori care-l situeaza din punct de vedere al performantei peste Intel Core i5 2430M, dar sub Intel Core i5 2450M si Intel Core i5 2520M.

Placa grafica integrata este tot Intel HD Graphics 4400, ca la procesorul modelului precedent, dar are frecventa ceva mai mare, cuprinsa intre 200 – 1100 MHz (prin Turbo Boost). Placa video dedicata este un amai pefroamanta, nVidia GeForce GT 740M cu 2GB memorie , cu bus tot pe 64 de biti (chip GK208). Performantele acestei placi video sunt net superioare celei de la AMD, jocurile ruland mult mai fluent, multe putand fi jucate inclsiv la detalii maxime.

Memoria montata pe acest laptop este de 8GB DDR3, aceasta fiind di maximul ce poate fi instalat.

Capacitatea hard diskului este mai mare, aceasta fiind de 1TB si ofera aceleasi viteze de treansfer ca la modelul precedent.

Laptop HP Pavilion 15-n003sq

Emisii de zgomot si temperatura

De mult timp HP ofera solutii foarte bune si foarte silentioase de racire. In modul idle zgomotul produs este de 30-3.05 dB(A), nivelul crescand in momentul in care se foloseste unitatea optica. In momentul in care laptopul este supus stresului  suprasolicitarii, nivelul de zgomot depaseste 40 dB(A), ajungand chiar si la 42 dB(A). In general un laptop cu valori de 30 dB(A) este considerat a fi silentios, pana in 40 dB(A) nederanjabil , iar peste 50 dB(A) este un laptop zgomotos. HP Pavilion 15 este un laptop a carui zgomot nu deranjeaza.

Pe langa faptul ca sistemul de racire este silentios, acesta este si foarte eficient, temperatura medie a suprafetelor ce vin in contact cu utlizatorul fiind de 27 oC.

Laptop HP Pavilion 15-n003sq

Acumulator si autonomie

HP Pavilion de 15 inch dispune de un acumulator cu 4 celule, de tipul Li Ion ce ofera o autonomie de 4 ore in conditii normale de utilizare. Folosit pentru citit, cu wireless-ul oprit si luminozitatea scazuta, autonomia creste considerabil.

Concluzie

Doua laptopuri HP Pavilion 15 cu aspect identic dar cu performante diferite, insa ambele ofera performante foarte bune, fiind dotate cu procesoare Intel de ultima generatie ce permit rularea oricaror programe sau jocuri. Bineinteles ca sunt si anumite aspecte mai sensibile, cum ar fi displayul, insa privind aceste laptopuri in raport cu concurenta si cu pretul va veti convinge ca intr-adevar merita toti banii. In special laptopul mai performant, HP Pavilion 15-n003sq la care in momentul scrierii acestui articol se primea cadou un HDD extern Seagate Backup Plus de 1TB in valoare de 329 Lei.

Tagged under: , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

  1. Pingback: Laptop HP Pavilion 15-n000sq – rosu ca Mos Craciun | iDEi

  2. Pingback: Intel Core i7-4500U | iDEi

  3. Pingback: AMD Radeon HD 8670M | iDei

  4. Pingback: Intel Core i5-4200U | iDei

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: