Desktop din componente sau gata configurat?

Sistem Desktop Asus CG8270, cu procesor Intel®CoreTM i5-3570 3.30GHz, 12GB, 2TB, SSD 64GB, nVidia GeForce GTX670 2GBOricat de performante si de portabile ar fi laptopurile, cand vine vorba de gaming “serios” nu se poate fara un desktop. Iar cand vine vorba de achizitionarea unui desktop apare o mare dilema…. sistem gata configurat sau din componente? Intentia fiecarui utilizator care are cunostinte despre configurarea unui desktop se va indrepta spre optiunea “din componente” pentru ca pe langa faptul ca e mai ieftin, omul are increderea ca va pune doar componente de top. Asa o fi?

In articolul de azi vom analiza costurile unui sistem de gaming gata configurat si unul aproximativ identic construit din componente cumparate separat. Aproximativ identic pentru ca nu vom gasi in comert unele componente identice, asa ca le vom inlocui.

Sa incepem….

Sistem desktop Asus CG8270

Sistem gaming Asus cu Intel i5 quad core si nVidia GTX 670

  • Procesor Intel Core i5 3570, 3,3 GHz, quad-core, cache de 6MB, arhitectura Ivy Bridge
  • Placa de baza Asus cu chipset Intel H77 cu sunet integrat, USB 3.0
  • 12GB Memorie DDR3 A-Data, 3 x 4 GB, 1600 Mhz, CL11
  • HDD 2TB + SSD 64GB (SanDisk)
  • Placa Video nVidia GTX 670 cu 2GB memorie cu iesire HDMI, VGA, DVI-D
  • Unitate optica DVD RW Asus
  • Sursa 400 W
  • Carcasa Asus

Pretul acestui sistem desktop pentru gaming este de 4844 Lei (aflat la oferta in momentul scrierii acestui articol – verifica valabilitatea ofertei)

Daca cumparam separat aceleasi componente obtinem urmatoarele:

Placa video Asus nVidia GeForce GTX670, 2048MB, GDDR5, 256bit, HDMI, DVI, PCI-E

Pana in acest moment pretul componentelor se ridica la 4621.78 Lei, dar la asta mai trebuie sa adaugam carcasa (nu am gasit identica cu cea Asus dar am ales una cu card reader si cel putin la fel de frumoasa), unitate optica DVD RW Asus  si sursa.

Carcasa Cooler Master Silnecio

Presupunand ca nu mai avem nevoie de nimic altceva, pretul total al componentelor pentru a crea un sistem desktop pentru gaming identic cu cel de la Asus ajunge la 5330.32 Lei, adica cu 485.33 Lei mai scump decat sistemul Asus aflat in oferta.

Daca luam in calcul si valoarea muncii depuse, stresul si timpul pierdut,  faptul ca putem cumpara o componenta stricata care ne va tine pe loc pana vine din garantie… nu se merita un desktop cu aceleasi componente. Singurul avantaj ar fi SSD-ul de 120GB fata de 64GB… si poate sursa cu 100W mai puternica.

Daca esti dispus la compromisuri, atunci poti alege o placa video Gibabyte nVidia GeForce GTX660 TI tot cu 2GB dar cu bus de 192 biti, o carcasa Floston Superior cu sursa de 500W integrata, mult mai ieftina, eventual mai putina memorie si la final, renuntand la diverse componente si inlocuindu-le cu altele vei iesi cu 1000 – 1200 de lei ieftin. Vei fi multumit de alegerea facuta, pentru ca este a ta, pentru ca tu esti cel care ai muncit. Dar performanta?

Din punctul meu de vedere sunt anumite desktopuri care nu se merita a fi construite din componente. Si aici ma refer in special la desktopurile de firma, nu la cele no-name. Sunt desktopuri facute de speciliasti, desktopuri gandite cap-coada pentru un anumit lucru, iar daca mai costa si mai putin decat componentele cumparate separat…

Tagged under: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: