Laptop Dell Inspiron 3521 – alege laptopul potrivit

Vrei un laptop bun, cu design atragator, performant si adaptat bugetului tau? Alege un model de laptop Dell Inspiron 3521 construit exact asa cum vrei: o gama diversa de procesoare, de la Intel Celeron la Intel Core i7, memorie standard de la 2 la 4GB, HDD de la 500 GB la 1TB, placa video integrata sau dedicata.

Alege acum laptopul potrivit, mai ales ca in momentul scrierii acestui articol beneficiai de un discount cuprins intre 15 si 20%.

Design si carcasa

Desi sunt diferite din punct de vedere al dotarilor, toate laptopurile din seria 3521 prezinta numeroase elemente comune. Unul dintre acestea este designul elegant si carcasa robusta, bine construita. Incepand cu plasticul texturat de la exterior, ce se continua si in zona de odihna a mainilor, continuand cu balamalele solide si capacul rezistent la torsiuni, se observa atentia la detalii cu care a fost lucrat acest laptop.
Laptop Dell Inspiron 3521 Laptop Dell Inspiron 3521

Desi toate modelele din serie au aceleasi dimensiuni , 376 x 259 x 24,9 – 25,3 mm, greutatea difera, de la 2.22 la 2.53 Kg.

Tastatura si touchpad

Tastatura tip insula cu taste numerice dedicate este identica pe toate modelele. Tastele au colturi rotunjite, elegante si precise, au cursa scurta la apasare si sunt foarte comode. Spre deosebire de restul lapotpului, tastele sunt acoperite cu plastic mat.

Touchpadul are dimensiuni mari (10 x 5.7 cm) cu butoane click stanga / dreapta fizice.  Suprafata de contact este mata, netexturata, usor catifelata si ofera suport pentru multi-touch gestures, foarte util in Windows 8. Butoanele sunt din acelasi material mat ca si touchpadul, au o cursa perfecta la apasare care se termica printr-un click placut urechilor, destul de sonor incat sa-ti atraga atentia ca ai apasat pe tasta, dar nu atat de sonor incat sa te deranjeze.

Laptop Dell Inspiron 3521

Conectivitate

Desi poate ca te-ai astepta ca incepand cu conectivitatea sa apara si diferentele intre cel mai ieftin laptop din serie, Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Celeron 887 si cel mai scump laptop din serie, Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i7-3537U datele tehnice ale acestora te contrazic. Astefel, gasim pe toate modele (cand spun toate modelele ma refer la cele disponibile in oferta in momentul scrierii acestui articol).

Astfel pe latura dreapta, latura mai saraca, gasim doar un port USB 2.0, unitatea optica DVD RW si Kensimgton Lock. Pe latura stanga gasim mufa jack pentru casti / microfon, 2 porturi USB 3.0 si unul USB 2.0, intrarea pentru mufa de internet, iesire HDMI de dimensiuni normale si alimentarea. Ceea ce lipseste de aici este iesirea VGA. Nu are. Daca vrei sa conectezi un monitor extern atunci acesta trebuie sa fie model nou pentru a putea fi conectat prin HDMI.

Laptop Dell Inspiron 3521 Laptop Dell Inspiron 3521

Camera Web este identica la toate modelele, rezolutie de 1MP, la fel si cititorul de carduri pozitionat in partea frontala. Conexiunea wireless este prezenta pe fiecare model diferenta fiind data de modulul incorporat (Intel Centrino Wireless sau Dell Wireless). Insa indiferent de tipul modului acesta contine si Bluetooth (chiar daca pe siteul eMag la specificatii acest lucru este omis).

Display

Modelele ce fac subiectul acestui articol sunt dotate cu display de 15.6 inch si rezolutie de 1366 x 768 pixeli.  Displayul este LCD LED de tipul glossy saul TrueLife, cum se mai numeste la Dell. Vei avea parte de imagini clare si in culori placute ochiului (la fel ca toate displayurile glossy) si unghiuri de vizualizare decente, atat pe orizontala cat si pe verticala.

Laptop Dell Inspiron 3521

Ma asteptam sa vad unele diferente intre modele dar… toate au acelasi display. Utilizarea in conditii de luminozitate puternica este problematica, pentru ca vei avea parte de foarte multe reflexii. Intr-o zona ceva mai umbrita, ferita de bataia luminii vei putea sa lucrezi la acest laptop fara probleme.

Sunet

Iata ca am ajuns si la ultimul capitol de similitudini intre modelele de laptop Dell Inspiron 3521 din acest articol. Difuzoarele au putere de 4W si beneficaza de tehnologia Waves MaxxAudio 4 ce le confera calitate, putere si chiar sunete jose (bass).

Performante

Acesta este capitolul la care gasim diferentele majore intre laptopurile Dell prezentate. Fiecare laptop are un alt procesor, unele au placa video dedicata, au memorie mai multa sau mai putin, HDD mai mare sau mai mic, insa toate prezinta aceeasi calitate recunoscuta Dell.

Sa incepem astfel cu prezentarea  performantelor celui mai ieftin laptop din serie, Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Celeron 887. Procesorul este de tipul ULV (Ultra Low Voltage) si ofera o frecventa de  1.5 GHz.  Are la baza arhitectura Sandy Bridge iar valoarea cache este de 2MB. In 3Dmark 06 acest procesor a obtinut un punctaj maxim de 1414 puncte, iar in Cinebench R10 un maxim de 4497 puncte. Aceste valori, alaturi de placa video integrata Intel HD Graphics, arata clar ca este un laptop entry-level dedicat in special utilizarii office si vizualizarii de filme. Jocurile “accidentale” se pot rula in conditii decente cu conditia sa nu fie prea solicitante.

Laptop Dell Inspiron 3521 Laptop Dell Inspiron 3521

Memoria standard de pe Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Celeron Dual-Core 887 este de 4GB DDR3 cu frecventa de 1600 MHz. Cantitatea maxima de memorie suportata este de 8 GB pe doua sloturi.
Hard diskul are capacitatea de 500 GB si este cu 5400 rpm.

Urmatorul model este Dell Inspiron cu procesor Intel Pentium Dual-Core 997 cu frecventa de 1.6 GHz. Are la baza aceeasi arhitectura Sandy Bridge, ofera acelasi cache de 2MB si este si el de tipul ULV, avand valoarea TDP de 17W (TDP = Thermal Design Power). Placa video inclusa este aceeasi ca la procesorul precedent, Intel HD Graphics cu frecventa GPU cuprinsa intre 350 si 1GHz, in functie de cerinte.  Desi are o frecventa ceva mai mare, si acest procesor ofera putere pentru un laptop office bun.

Memoria instalata pe acest model de laptop este de doar 2 GB. Un upgrade de memorie este nececsar pentru rularea programelor in conditii mai mult decat decente. Cantitatea maxima de memorie suportata este de 8 GB pe doua sloturi.

Hard diskul montat pe acest laptop este identic cu cel de la modelul anterior, 500 GB si 5400 rpm.

Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i3-3227U are procesor de ultima generatie, bazat pe arhitectura Ivy Bridge. Are o frecventa de 1.9 GHz si un cache de 3MB. Prin Hyper Threading, fiecare nucleu al procesorului suporta 2 fire de executie in paralel, pentru o mai buna utilizare a procesorului. Placa video incorporata este mult mai buna decat in cazul celor 2 modele prezentate anterior, beneficiind de cel mai puternic procesor grafic de la Intel cu frecventa de350 Mhz – 1100 Mhz, in functie de cerinte (Intel HD Graphics 4000). Deja cu acest procesor si aceasta placa video de apropiem din ce in ce mai mult de zona aplicatiilor mai solicitante, de zona jocurilor si a performantelor mult ma ridicate.

Memoria  instalata este de 4GB DDR3 cu frecventa de 1600 Mhz. Cantitatea maxima supoarata este de 8GB, asadar… daca doresti upgrade de memorie poti sa montezi inca 4GB, doar unul din cele 2 sloturi fiind ocupat.

Hard diskul ofera acelasi spatiu de stocare ca la laptopurile anterioare, 500 GB cu 5400 rpm.

Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i5-3317U ofera performante superioare modeleleor anterioare, avand o frecventa de 1.7 GHz si un cache de 3MB. Procesorul este si el bazat pe arhitectura Ivy Bridge, suporta Hyper Threading, dar in plus fata de procesoarele anterioare suporta si Turbo Boost. Astfel, frecventa procesorului va fi crescuta in mod dinamic, ajungand pana la 2.4 GHZ (pe ambele nuclee active) si 2.6 GHz cu un singur nucleu activ. In 3Dmark 06 acest procesor a obtinut 3049 puncte, iar in Cinebench R10 a obtinut 9252 puncte. Desi este si el un procesor de tip ULV se observa ca ofera perfromante duble fata de primul model de lapotp prezentat.

Laptop Dell Inspiron 3521

Procesorul grafic integrat in CPU este de tipul Intel HD Graphics 4000,  cu frecventa de 350 – 1050 Mhz si performante asemanatoare AMD Radeon HD 6620G. Astfel jocurile ce pot fi rulate se apropie de cele mai noi titluri, atat procesorul cat si placa video oferind performante foarte bune.

Memoria ce poate fi gasita pe acest model de laptop este de 4GB DDR3 cu frecventa de 1600 MHz. Cantitatea maxima de meorie suportata este tot de 8GB, din cele doua sloturi disponibile doar unul singur fiind ocupat.

Hard diskul este mai generos decat la modelele precedente, oferind un spatiu de stocare de 750 GB.  Este un HDD mecanic ce ofera 5400 rpm.

Penultimul model de laptop prezentat este Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i5-3337U, tot de tipul ULV ca si cele anterioare si ofera o frecventa de 1.8 GHz. Prin Turbo Boost aceasta frecventa este crescuta automat pana la 2.5 GHz pentru ambele nuclee active sau 2.7 GHz pentru un singur nucleu activ. Este tot de tipul Ivy Bridge si dispune de un cache de 3MB. Punctajele maxime obtinute in teste sunt cele mai mari de pana acum, 3171 puncte in 3Dmark 06 si 9741 puncte in Cinebench R10.

Placa video nu mai este integrata, pe acest model gasind o placa video dedicata cu 2GB memorie si 128 biti. Este vorba despre  placa video AMD Radeon HD 8730M ce ofera o pfrecventa o procesorului grafic de 650 MHz. Atat datorita procesorului cat mai ales a placii video, jocurile ce pot fi jucate pe acest laptop sunt din cele mai noi, practic orice ai vrea sa joci o vei putea face, la detalii mai ridicate sau mai scazute.

Memoria standard cu care vine acest model este de 4GB DDR3 cu frecventa de 1600 Mhz. Aceeasi cantitate maxima de memorie poate fi instalata, 8GB, doar unul din cele 2 sloturi de memorie fiind ocupat.

Laptop Dell Inspiron 3521

Hard diskul este cel mai incapator de pana acum, capacitatea sa de stocare fiind de 1TB.

Ultimul model de laptop prezentat este Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i7-3537U cu frecventa de 2GHz. Acest model de procesor este unul foarte nou, lansat la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Este tot de tipul ULV cu TDP de 17W, bazat pe arhitectura Ivy Bridge. Bieninteles ca suporta Hyper Threading, iar Turbo Boost isi face pe deplin datoria crescand frecventa pana la 2.9 GHz pentru ambele nuclee active si 3.1 GHz pentru un singur nucleu activ.

Placa video dedicata este aceeasi ca la modelul anterior, AMD Radeon HD 8730M cu 2GB memorie si bus p 128 biti. Astfel programele cu cerinte mari, aplicatiile sofisticate si jocurile noi pretentioase vor putea rula in conditii optime pe acest laptop foarte perfromant si cu pret mai mult decat decent.

Memoria instalata este tot de 4GB DDR3, si la fel ca la modelel anterioare poti sa-ti instalezi inca 4GB DDR3 pe celalalt slot liber ocupat, cantitatea maxima de memorie suportatat fiind de 8GB.

Hard diskul este tot de 1TB cu 5400 rpm.

Emisii de zgomot si sistem de racire

Avand in vedere ca toate procesoarele folosite sunt de tip ULV, adica consum putin, temperatura de lucru mica, nu vei avea probleme deloc cu racirea acestui laptop.

In ceea ce priveste silentiozitatea, Dell Inspiron 3521 ruleaza in conditii de liniste in modul idel. La suprasolicitare vei avea ceva parte de galagie in special la variantele mai ieftine, dar nu atat de mult incat sa fie suparatoare.

Laptop Dell Inspiron 3521

Acumulator si autonomie

Aici gasim ultimile diferente intre modelele seriei 3521 de la Dell. In general acumulatoarele sunt cu 6 celule, 3 AH (65 Wh), dar gasim si cateva exceptii unde acumulatorul este ceva mai mic, cu 4 celule si 2,8 AH (40 Wh). Cu 4 celule sunt lapotpurile cele mai ieftine din serie, Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Celeron 887, Dell Inspiron cu procesor Intel Pentium Dual-Core 997 si Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel Core i3-3227U. Deoarece consumul de energie este scazut, autonomia va fi foarte indelungata.

Astfel, acumulatorul cu 4 celule va oferi o autonomie de aproximativ 4 ore, iar cel cu 6 celule o autonomie ceva mai ridicata (nu cu mult insa deoarece aici creste si consumul datorita placii video dedicata).

Concluzie

Indiferent de bugetul disponibil la achizitionarea unui laptop, Dell ofera solutii avantajoase prin seria Inspiron 3521. Cu procesoare diferite si placi video diferite, performantele variaza de laptop de birou si pana la laptop performant cu procesor Intel i7 si placa video dedicata ce poate rula aplicatii pretentioase si jocuri de ultima ora.

Preturile sunt foarte bune, convenabile, iar daca reusesti sa le prinzi in promotie, asa cum este in momentul scrierii acestui articol,merita cumparat.

Tagged under: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Comment

  1. Pingback: Dell Inspiron 3721 – cel mai ieftin laptop cu display de 17 inch | iDei

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: