Ghidul cumparatorului de camere foto (2)

Camera digitala Nikon Coolpix S8200In momentul in care marim bugetul de achizitie pentru camera foto, atunci pe langa brand si pret intervin si alte elemente foarte importante de luat in calcul in achizitionarea unei camere foto: o valoare ISO cat mai ridicata, un zoom optic cat mai mare, sa filmeze Full HD, un senzor de dimeniuni mai mari, o calitate superioara a lentilelor.

Iata o scurta descriere a caracteristicilor importante si cam la ce valori ne putem astepta la camerele foto digitale cu pret de pana in 1000 lei. Poate la prima vedere pare un pret destul de mare, insa ganditi-va ca noua camera foto compacta pe care o veti achitiona va servi scopurilor tale multi ani de acum incolo. Priveste cumpararea acestei compacte digitale ca pe o investitie: daca aparatul va face poze bune, automat il vei tine mai mult timp; daca aparatul foto nu se va ridica la nivelul dorit, peste scurt timp vei fi obligat sa faci un efort financiar mai mare pentru a cumpara un aparat foto mai bun.

Nu mai intru in detalii economice si trec direct la subiect:

  • Megapixelii – majoritatea oamenilor vad pe un aparat foto scris mare 20MP si pe ala vor sa-l cumpere pentru ca are cei mai multi megapixeli si trag concluzia ca este cel mai bun. Gresit! Megapixelii multi sunt buni, e adevarat. Cu cat mai multi megapixeli, cu atat mai multe detalii vor fi in poza. Dar aceti megapixeli depind si calitatea altor componente ale aparatului: lentilele, dimensiunea si sensibilitatea senzorului (ISO). Eu unul prefer 10MP de calitate, decat 20 MP neclari, cetosi si intunecati.
  • Zoom – si aici ma refer la zoom-ul optic, sa fie cat mai mare. De ce? Pentru ca zoom-ul optic apropie imaginea, iar zoom-ul digital mareste. Daca ai multi megapixeli (uite inca o utilizare a megapixelilor multi) atunci poti sa-ti permiti un zoom digital ceva mai mare, dar per ansamblu, zoomul digital distruge calitatea imaginii.
  • ISO – cu cat valoarea trecuta in dreptul acestei caracteristici este mai mare cu atat senzorul este mai sensibil. Asta insemna ca vei putea sa faci poze bune inclusiv in conditii de lumina slaba. In acesti bani valoarea ISO la care putem spera este de maxim 3600. Nu uita un lucru esential: cu cat valoarea ISO folosita in timpul fotografierii este mai mare, cu atat mai mult “zgomot” vei avea in fotografie.
  • Obiectivul – il vrem cu unghi cat mai larg, pentru peisaje, dar sa si poata sa faca poze “macro”, poze “de aproape”.
  • Filmare Full HD, iesire HDMI pentru rularea filmelor pe televizor sau monitor, descarcare usoara a fotografiilor in calculator;
  • Vizor – atunci cand esti intr-o calatorie si vrei sa economisesti cat se poate de mult bateria, dai disable la display si te uiti pe vizor

Ce nu ma intereseaza la aceste camere foto? In general nu ma intereseaza presetarile si efectele direct din aparat, cu toate ca este adevarat ca sunt foarte utile, in special daca aparatul este dotat cu optiunea “Auto” cand detecteaza singur daca este soare, noapte, lumina, peisaj, portet s.a.

Aici “lupta” se da in trei: Canon, Olympus si Nikon.

Canon PowerShot SX240HS–  cu senzor de tip CMOS, rezolutie de 12,1 MP si stabilizator de imagine atat optic cat si mecanic. Prezinta cel mai mare zoom optic (20x), lentilele fiind 4.5 – 90 mm, foarte bune doar ca are un minus in ceea ce priveste fotografierea macro, 5cm. Filmeaza Full HD cu o durata de 29 min, are iesire HDMI (mini), display mare (3 inch), dar nu are vizor. Acest aparat foto compact poate fi cumparat in oferta la pretul de 999 Lei (in momentul scrierii acestui articol).

Olympus SH-21– rezoltuie senzor de 16MP cu stabilizator de imagine mecanic. Zoom optix de 12,5x dar lentilele prezinta caracteristici excelente, permitand fotografierea macro de la 1cm (4,2 – 52,5 mm). Difragma de 5.9 la zoom maxim  va prezenta mai putin blur in spatele subiectului. Filmare Full HD timp de 29 min , ecran mare de 3 inch, iesire micro HDMI. Prezinta o functie interesanta: focalizarea tactila prin atingerea ecranului in dreptul subiectului, aparatul “urmarind” subiectul pentru fotografiat. Pretul acestei camere foto digitale este de 734 Lei, cu o garantie a produsului de 3 ani.

Nikon Coolpix S8200– este o camera foto digitala cu zoom optic de 14x, rezolutie senzor de 16,1 MP iar distanta minima de focalizare este de 1cm. Valoarea ISO maxima este de 3200, in modul manual, display de 3 inch, fimare Full HD cu timp de inregistrare de 29 min, conexiune miniHDMI. Nici acest aparat nu are vizor. Pretul de achizitie este de 999 Lei (nefiind la oferta in momentul scrierii acestui articol).

Fiecare camera foto compacta din cele prezentate mai sus are unele mici avantaje si dezavantaje, tu alegand in functie de acestea sau pur si simplu de ce este in stoc. Ce as alege eu? Canon PowerShot SX240HS datorita super-zoom-ului optic de 20x si a stabilizatorului de imagine atat mecanic cat si digital. Daca e sa ma iau dupa pret… atunci camera foto Olympus SH-21 pentru ca este in oferta la doar 734 Lei (in loc de 979 Lei). Insa, la urma urmei este doar o optiune de gust aparatele foto prezentate aici fiind aparate foarte bune, care vor face poze foarte bune pe timp de zi si poze decente pe timp de noapte.

Tagged under: , , , , , ,

1 Comment

  1. Pingback: Aparate foto perfecte pentru cadou | iDEi

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: