Ghidul cumparatorului de camere foto (1)

Fiind mereu in criza de timp si intr-o continua alergatura uitam sau nu avem timp sa ne documentam indeajuns despre obiectele pe care le cumparam. Din pacate acest lucru se intampla si in cazul unor obiecte ce nu ar trebui sa se supuna acestei rigori contemporane, lucruri pe care le luam odata la cativa ani, cum ar fi… camerele foto digitale sau aparatele de fotografiat, asa cum sunt cunoscute inca de pe vremea cand erau doar cu film. De aceea am sa incerc sa dezvalui cateva “tehnici” ce se pot aplica cu succes in cazul cumpararii majoritatii obiectelor electrocasnice si IT, inclusiv camere foto.

Brandul si pretul

Daca ai bani incat sa nu te deranjeze ca dai 2500 – 300 lei pe o camera foto compacta, atunci nu este nici o problema sa-ti cumperi o camera foto buna. Poate ca nu va fi cea mai buna camera foto, dar cu siguranta va fi una buna. Dar in momentul in care ai un buget limitat pentru cumpararea uneui aparat foto si nu ai nici timp, atunci intervine regula brandului si al pretului: un produs de un brand cunoscut care se incadreaza in bugetul alocat, dar care sa nu fie cel mai ieftin.

Iata si un exemplu: sa presupunem ca bugetul alocat cumpararii unei camere foto compacte este de maxim 500 lei. Ce camera foto voi cumpara? Luand in calcul regula expusa mai sus, voi alege un brand cunoscut: Sony, Canon, Nikon si Fujifilmcare sa coste maxim 500 lei.

Aplicand regula brandului renumit si pretului de mijloc iata ce am gasit:

Sony Cyber-Shot W610 – cu o rezolutie de 14,1 megapixeli, stabilizator digital si zoom optic de 4x. La momentul scrierii acestui articol este la oferta costand doar 247 Lei (reducere de 45%) la care se adauga husa + card Sony de 2GB cadou. Are si un minus detsul de mare pentru cei care filmeaza cu camera foto: rezolutia maxima a filmului este de 640 x 480 px.

Daca acest aparat nu ar fi in oferta, cel pe care l-as cumpara ar fi Sony Cyber-Shot W620 – tot 14,1 megapixeli, husa cadou + card de 4GB, dar cu zoom optic mai bun (5x) si care filmeaza HD.

Trecem la urmatorul brand si gasim un Canon PowerShot A2300care la momentul scrierii acestui articol se gaseste la oferta, 349 Lei in loc de 459 Lei. Are un senzor cu o rezolutie mai buna, 16MP, zoom optic 5x si filmeaza in format HD. Cadoul la acest aparat foto este reprezentat de o husa. Ceea ce are “in plus” ca functionalitate este butonul de inregistrare video. Apesi si inregisrezi, fara a mai trece prin foarte multe meniuri.

De la Nikon este camera foto Nikon COOLPIX L26– rezolutie senzor 16MP, zoom optic 5x, inregistrare video HD si cel mai mare display de pana acum, la un pret de 249 Lei, si acest aparat foto compact fiind la oferta in momentul scrierii acestui articol. Cadourile la acest aparat sunt mai multe, avand atat husa si card cat si inacarcator pentru baterii.

In fine, Fujilm are in aceasta categorie de pret mai multe aparate din care aleg Fujifilm FinePix AX550,un aparat foto compact cu o rezolutie de 16MP, zoom optic 5x, stabilizator de imagine si 3 cadouri: husa, inacrcator si card de memorie. Pretul acestei camere este de 399 Lei, fiind si ea la oferta in momentul scrierii acestui articol.

Asadar, dintre cele 4(5) camere foto cu pret de pana in 500 Lei pe care as cumpara-o? Eu unul as merge pe Canon PowerShot A2300datorita faptului ca-mi place sa fac si poze “de aproape”, iar distanta minima de focalizare in cazul acestei camere compacte este de 3 cm, in comparatie cu 10 cm cum au celelate. Insa atat. Daca nu ar fi distanta minima de focalizare as alege Nikon-ul datorita displayului de 3 inch, iar daca art fi sa iau in calcul calitatea recunoscuta a lentilelor si pretul cel mai bun, as alege Sony Cyber-Shot W610.

Indiferent care aparat foto alegi din cele prezentate mai sus un lucru trebuie sa stii: toate sunt la acelasi nivel. Fac poze foarte bune in conditii de luminozitate buna, dar in conditii de luminozitate slaba calitatea pozelor nu este extraordinara.

Tagged under: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Back to top
%d blogeri au apreciat: